Scheldehavens

Het Scheldegebied telt vier havens. Zeeland Seaports omvat de Nederlandse havens van Terneuzen en Vlissingen. De Vlaamse havens liggen in Antwerpen en Gent. Daarrond is heel wat industriële activiteit geconcentreerd. De VNSC werkt aan een vlotte toegang tot de Scheldehavens om die cruciale economische functie te blijven vervullen.

De haven van Antwerpen is de grootste Belgische haven en de tweede haven van Europa.

  • De haven is goed voor zo’n 60.000 directe en 85.000 indirecte jobs.
  • Er zijn meer dan 900 bedrijven gevestigd.
  • In 2014 behandelde de haven 199 miljoen ton goederen.

Geleidelijk groeide Antwerpen de voorbije vijf eeuwen uit tot een wereldhaven. Ook vandaag wil de Vlaamse regering de haven nog verder uitbreiden en moderniseren. Om grote containerschepen een vlotte toegang tot de haven te kunnen bieden, werd de vaargeul van de Westerschelde in 2010 verruimd. Schepen met een diepgang tot 13,10 meter kunnen Antwerpen nu op elk moment bereiken.

De haven van Antwerpen groeit gestaag verder. Daarbij wordt zo veel mogelijk rekening gehouden met de omgeving, de natuurontwikkeling, de duurzame mobiliteit, de landbouw en het erfgoed.

Meer info: www.portofantwerp.be

De haven van Gent is de derde grootste haven van België en is via het kanaal Gent-Terneuzen bereikbaar voor zeeschepen uit de Westerschelde.

  • De haven is goed voor zo’n 27.000 directe en 32.500 indirecte jobs.
  • Ze biedt plaats aan ongeveer 300 bedrijven.
  • In 2011 behandelde de haven voor het eerst in haar geschiedenis 50 miljoen ton goederen.

Meer info: www.portofghent.be

De havens van Vlissingen en Terneuzen vormen samen Zeeland Seaports, een van de snelst groeiende havengebieden in Europa. Met een diepgang van 16,5 meter en een gunstige toegang vanaf de Westerschelde heeft Zeeland Seaports heel wat troeven voor grote zeeschepen. De haven is dan ook continu in ontwikkeling.

  • Zeeland Seaports is goed voor zo’n 18 procent van de werkgelegenheid in de provincie Zeeland.
  • Er zijn een 200-tal bedrijven gevestigd.

Meer info: www.zeelandseaports.com