22 oktober 2020

Stappen naar recreatie en oesters in Waterdunen

Driekwart van de plannen in Waterdunen zijn gerealiseerd, maar er is nog voldoende beweging in het gebied. Niet alleen verandert het gebied langzaam van zoetwaternatuur naar een zilt ecosysteem, ook ontwikkelen planten en ondernemers met het gebied mee. Lees kort over de laatste ontwikkelingen.

Handen met daarin oesters.

Wandelpaden en recreatie

Eind 2021 kun je door het hele gebied van Waterdunen wandelen. De aanleg van wandelpaden is deze herfst gestart. Het eerste deel wordt een geasfalteerd pad wat dan ook toegankelijk is voor bijvoorbeeld rolstoelen en scootmobiels. Daarna komt ook een netwerk van onverharde paden langs de randen van Waterdunen. In het hele gebied volgen informatieborden, inkijkhutten om volgens te spotten en een toekomstig recreatieterrein. Met dat laatste is op 22 september 2020 gestart. Momenteel worden voorbereidingen getroffen om de boulevard langs inlaatkreek en duinovergangen te realiseren.

Plantensoorten

In het nu al toegankelijke deel van Waterdunen maakten het Zeeuwse Landschap met vrijwilligers onlangs de plantenbalans op. In een rondje van 2,5 uur spotten zij 100 verschillende soorten planten. Het jonge gebied herbergt nu onder andere al zilte schijnspurrie, aardbeiklaver, rode ogentroost, zomerbitterling en goudknopjes.

Oesters kweken

Niet alleen in de Oosterschelde, Grevelingen en de Waddenzee kun je oesterkwekerijen vinden, maar straks ook in Waterdunen. Oesterkweker Jean Dhooge van de Oesterij in Yerseke gaat aan de slag met het kweken van platte oesters en creuses. Daarvoor werkt hij samen met HZ University of Applied Sciences, die de waterkwaliteit, voedselveiligheid en groei van de oesters monitort. Zij helpen met hun onderzoek om het beste kweekproces in Waterdunen te vinden. Voordat we Waterduunse oesters kunnen proeven duurt het nog even, want een oesterlarve doet er 3-5 jaar over om zich tot een eetbare oester te ontwikkelen.

Lees het laatste nieuws in het nieuwste Waterdunenmagazine.