Scheldesymposium wordt dit jaar Schelde Live!

Op dinsdag 1 december 2020 is het weer zover: het jaarlijkse Scheldesymposium van de VNSC! Niet in het vertrouwde Antwerpen dit jaar, maar live en coronaproof vanaf je beeldscherm. Tijdens Schelde Live nemen wij je op interactieve wijze mee in wat er in 2020 speelt in en om de Schelde. Ben je ook weer van de partij? Meld je aan!

 symposium-2020

Programma

14.00 uur: Opening

Met moderator Ann de Bie en Peter van Zundert (VNSC).

Themagesprek 1: Langetermijnperspectief Toegankelijkheid

Afgelopen jaar kwamen stakeholders samen tot een langetermijnperspectief rond toegankelijkheid. Maar hoe komt dat tot stand? Wat zijn de volgende stappen? En welke knelpunten zijn geïdentificeerd tijdens het proces? Dieter Sauvage (VNSC) neemt ons hierin mee. We bespreken het knelpunt klimaatverandering met sprekers vanuit drie verschillende perspectieven aan tafel: de scheepvaart, natuur, onderzoek. Hiervoor sluiten Mascha Dedert (Zeeuwse Milieufederatie), Marcel Taal (Deltares) en Daisy Rycquart (CITBO) aan. Lees hier meer over het Langetermijnperspectief Toegankelijkheid.

Themagesprek 2: Sigmaproject Durmevallei

Verschillende menselijke ingrepen uit het verleden hebben in de Durme voor verzandingsproblematiek gezorgd. Met een hoger overstromingsgevaar als gevolg. We bespreken met Hans Quaeyhaegens – projectleider bij de Vlaamse Waterweg - hoe er vanuit het Sigmaplan op een integrale manier gewerkt wordt aan deze grote opgaven en uitdagingen. En hoe het verbinden van natuur, veiligheid en recreatie in én met de streek voor een boost kan zorgen. Alvast meer lezen over de Durmevallei? Kijk op de website van het Sigmaplan.

Themagesprek 3: SmartSediment

Het INTERREG-project Smartsediment kwam dit najaar tot een einde. We bespreken wat dit praktisch opleverde: Michaël de Beukelaer-Dossche (de Vlaamse Waterweg) vertelt hoe de kribbe bij Fort Filips een voorbeeld is van slim sedimentbeheer. En Frederik Roose toont hoe de Ecosysteemdiensten-tool helpt de natuurimpact van een project te voorspellen. Wat wil jij nog weten? Stel dan je vraag in de chat! Lees meer op smartsediment.eu. 

Themagesprek 4: Blik op de toekomst

We blikken met Peter van Zundert, Dieter Sauvage en jou als deelnemer terug op de afgelopen onderwerpen. Welke overeenkomstige ontwikkelingen en vraagstukken zien we? En hoe krijgen die een plek in de Agenda voor de Toekomst van de VNSC? Praat mee en stel je vragen!

Rond de klok van 16.15 uur sluiten we Schelde Live af. Hierna is er nog de mogelijkheid om in kleine groepjes digitaal na te praten. 

Aanmelden

De VNSC nodigt je van harte uit om deel te nemen aan het digitale symposium, Schelde Live. We beginnen op 1 december om 14.00 uur en sluiten rond 16.15 uur af. Ben jij erbij? Meld je hier aan.

Oproep: stuur je favoriete foto in!

Om ook digitaal het ultieme Scheldegevoel te creëren, hebben we iets leuks bedacht. We zijn op zoek naar foto’s van de Schelde die we tijdens het symposium in de spotlights kunnen zetten. Deel je jouw favoriete Schelde-plaatje met ons? Dat kan een foto zijn…

  • …die jouw ultieme Schelde-gevoel uitdrukt
  • …waar je een mooie herinnering aan hebt
  • …van je favoriete (onontdekt) plekje aan / in het gebied
  • …van een actie in de Schelde, een gebeurtenis
  • …van je favoriete dier in het estuarium

Vermeld (als je dat wil) je naam en eventueel een toelichting en stuur die met de foto naar communicatie@vnsc.eu. Anoniem insturen mag natuurlijk ook! Vermeld dat er dan even bij.

Terug naar overzicht