Schelde blinkt uit op waarnemingen.be

Eind mei overschreed waarnemingen.be de kaap van twintig miljoen meldingen. De site, opgericht in 2008 door Natuurpunt, vormt intussen een belangrijke bron voor natuuronderzoek in België. In het rijtje van opvallende waarnemingen is de Schelde goed voor enkele blikvangers.

Een nachtegaal in Geraardsbergen: het werd de twintig miljoenste waarneming die sinds 2008 geregistreerd werd. Op waarnemingen.be kunnen natuurliefhebbers waarnemingen van dieren en planten in de vrije natuur invoeren. Dagelijks bezoeken gemiddeld 7000 mensen de website. Sinds de start waren er al meer dan 2 miljoen unieke bezoekers.

Onschatbare informatie

De databank bevatinformatie over 18.847 soorten over heel België en 2,5 miljoen bewijsfoto’s. Die informatie is voor iedereen beschikbaar. Daarmee is het een belangrijke bron van informatie voor natuurliefhebbers, wetenschappers en beleidsmakers.

Een greep uit de waarnemingen

In zijn acht-jarige bestaan heeft waarnemingen.be al wat bijzondere gevallen geregistreerd. Ook de Schelde was een populaire plek voor het dierenleven in Vlaanderen en Nederland. Enkele opvallende waarnemingen:

  • Voorjaar 2013: Grote aantallen bruinvissen zwemmen de Schelde op.
  • Eind januari 2016: Twee bultruggen duiken op voor de kust van Raversijde.
  • April 2016: Een narwal spoelt aan bij de sluis van Wintam in het Antwerpse Bornem. Narwals leven normaal in de koude wateren in de buurt van de Noordpool. Het was van 1912 geleden dat een narwal nog in onze contreien opdook.

 

In 2013 werden grote aantallen bruinvissen in de Schelde gespot.

Copyright: Rijkswaterstaat

Terug naar overzicht